Bir dönem büyük yankı uyandırmış ve sadece çocuklar tarafından değil, yetişkinler tarafından da çok sevilen ve ilgiyle takip edilen bant tiyatrolarının kurucu isimlerinden biri Kenan Yabanigül. Çocukların manevi eğitimi için giriştikleri bu iş nihayet bulsa da, esas amacı hiç değişmemiş: Eğitim.
Devamını Okuİslamcı Dergilerde Nobel ödüllerine yönelik olarak bakış açısını genel olarak Nobel ödüllerinin siyasi ve ideolojik anlamı oluşturmaktadır. Nitekim, dergi yazarlarına göre verilen ödüllerin hep aynı fikir ve düşüncenin propagandasını yapan kişilere verildiği ifade edilmiştir.
Devamını OkuÖzgürlük çerçevesinde Hıristiyanların çok fazla içki tüketmeleri sağlanarak uyuşturulmaları, casus öğretmen ve mürebbiye asalak misali eğitilmeleri, aptallaştırılmalarının sağlanması hedeflenmiştir. Kendilerine parola olarak “kuvvet ve riya”yı seçen masonlar kendilerine körü körüne itaat eden halkı olan bir devlete sahip olmayı tahayyül etmektedirler.
Devamını OkuBir koşucu “ Ben zamanımı doldurdum, büyüklerim beni zorladığı, koşmamı istedikleri için koşuyorum derken bir diğeri “belki ben 15. gelebilirim” diyorsa; bisikletçiler başarı için değil de tecrübe kazanmak için yarıştıklarını ifade ediyorlarsa Münih olimpiyatlarına katılan kafilenin aslında bir spor kafilesi değil de bir turist kafilesi olduğu anlaşılmaktadır.
Devamını OkuYaklaşık iki ay önce idrak ettiğimiz yeni miladi yılın bize hatırlattıkları ya da hatırlatmadıkları bu konu üzerine düşünen ve yazan müellifleri akla getirmektedir. Bu yazıların İslamcı Dergiler’deki akisleri ise gerçekten ilgi çekicidir. 1925 yılından başlayarak 1981 yılına kadar muhtelif mecralarda yılbaşı hakkında yayınlanan bu yazılar tarihi süreçteki İslamcı Dergiler’in bakış açısını yansıtması bakımından oldukça önemlidir.
Devamını OkuCemil Meriç, “Bu Ülke”nin düşünce dünyasıyla ilgilendi. Nev-i şahsına münhasır duruşunu hep korudu. “izm’ler idrakimize giydirilmiş deli gömlekleridir” diyerek ideolojileri eleştirdi. Kendi irfanımızdan ve umran’ımızdan beslenmemiz gerektiğine inandı. “Bu Ülke”nin insanına ben idrakini hatırlattı.
Devamını Oku1908 yılında Kıbrıs’ta dünyaya gelen ve sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe eğitimi gören Niyazi Berkes hayatının ilerleyen aşamalarında İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi’nde Sosyoloji üzerine araştırmalarına devam etmiştir. Her ne kadar 1945 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde görev yapmaya başlasa da dönemin şartları gereği “komünizm tehlike”si gündemdedir. Bu süreçte Berkes de “komünist” olduğu iddiasıyla karşı karşıya kalır ve 1952 yılında Kanada’ya gider.
Devamını Okuİslamcı Dergiler, Türkiye kültür ve yayıncılık tarihinde zengin bir birikimi temsil ediyor. İslamcı Dergiler Projesi kapsamında çok sayıda dergi taranıp araştırmacıların hizmetine sunuldu. Biz de bu yazımızda Sezai Karakoç’un Diriliş dergisinde Devlet hakkındaki görüşlerini el aldığı yazı dizisini değerlendireceğiz.
Devamını OkuEy aziz Kudüs… Biz Allah’ı unuttuk, nefsimize uyduk. Kendi aramızda fırkalara ayrıldık. Şerefli değerlerimiz yerine, şehvanî arzuları tercih ettik. Putlara ve tağutlara ibadet ettik. Aldatıcı serapların ardından koştuk. Bozguncuların ve sapmışların boş fikirleri bizleri aldattı. Bugün biz, ektiğimiz o cehalet, delalet ve gaflet tohumlarının cezasını çekiyoruz. Allah’ın hidayetinden yüz çevirmişliğin azabını çekiyoruz.
Devamını Okuİslamcı Dergiler, Türkiye kültür ve yayıncılık tarihinde zengin bir birikimi temsil ediyor. İslamcı Dergiler Projesi kapsamında çok sayıda dergi taranıp araştırmacıların hizmetine sunuldu. Biz de bu yazımızda Osmanlı Devleti’nin son döneminden itibaren iç ve dış politikada belirleyici öneme haiz olan yabancı okullar meselesini Robert Koleji özelinde İslamcı dergiler üzerinden incelene
Devamını Oku“İlericilik Nedir?” sorusuna verilen cevaplar ise şunlardır: • Toplumsal sorumlulukları yerine getirmek, • Zamanın koşullarına uymak, • Toplumu sevmek ve ona saygı duymak, • Bilinçli bir şekilde kendini topluma adamak, • Bilime, teknolojiye ve güzel sanatlara önem vermek, • Toplumun gelişimini sağlamak,
Devamını Okuİslamcı Dergiler, Türkiye kültür ve yayıncılık tarihinde zengin bir birikimi temsil ediyor. İslamcı Dergiler Projesi kapsamında çok sayıda dergi taranıp araştırmacıların hizmetine sunuldu. Biz de bu yazımızda Sezai Karakoç’un Diriliş dergisinde 13 sayı boyunca devam ettirdiği ve Menderes, Demirel ve Özal dönemleriyle ile ilgili olarak Türkiye’nin bir döneminin siyasi tarihini değerlendirdiği ve kendi özgün fikirlerini ortaya koyduğu “Siyasi bir portre: Turgut Özal” yazı dizisini ele alacağız.
Devamını Oku